MARJAN RADOVIĆ

marjanradovic.com - Marjan Radović 

 

 

Marjan Radović rođen 1976. god. u Zagrebu, savršen je primjer kako kombinirati strast za ronjenjem, fotografijom i ekstremnim sportovima, pa se tako 2000. god. počinje baviti podvodnom fotografijom, kako bi hrvatskoj i svjetskoj javnosti dočarao ljepote Jadranskog podmorja. Njegova opčinjenost podmorjem ne završava na granicama Jadranskog mora već u potrazi za savršenim fotografijama roni u dubine Atlanskog oceana, te Karipskog i Crvenog mora. Osim ronjenja u morima Radović je prvi ronilac u svijetu koji je zaronio u ledom okovana Plitvička jezera i ovjekovječio njihovu ljepotu, no njemu fotografiranje ne služi samo za prikazivanje ljepota podmorja i jezera nego i za skretanje pozornosti domaće i svjetske javnosti na društvenu odgovornost i važnost očuvanja podmorja kao i promicanje ekologije.

Ciklus podvodnih fotografija posvećen je kretanju ljudskog tijela u vodi, ribama, koraljima, podvodnim spiljama i potopljenim brodovima, a kada kažemo u vodi ne mislimo samo na mora i jezera jer inspiraciju pronalazi i u bazenima.

Rad na Projektu „Pogled u plavo“ Radović je započeo 2008. god. na način da je u bazene 1 m dubine postavio svoje fotografije, a posjetitelji su morali zaroniti kako bi razgledali izložbu. S obzirom da se koncept Projekta proširio na promociju Hrvatske, Radović je iz svog opusa izdvojio nove fotografije i pripremio izložbu na 1,5 m dubine koja će obuhvatiti lokacije za ronjenje u Hrvatskoj.

Kao što je i sam njegov pristup fotografiji ekstavagantan i drugačiji tako i njegove izložbe odstupaju od stereotipa, pa uz klasične galerijske prostore obožava pripremati izložbe na potopljenim brodovima poput one na potopljenom brodu Peltastis. Iza sebe ima 20-tak samostalnih  i 70-tak zajedničkih izložbi.

Njegove fotografije objavljivane su u svim dnevnim novnama Hrvatske, gotovo svim specijaliziranim časopisima o moru kao što su Otvoreno more, Scubalife, More, Aqualung, Navigator, Pesca in mare, Extreme magazin....

Službeni je podvodni fotograf i snimatelj međunarodnih prvenstava u ronjenju na dah, stručni suradnik i urednik fotografije za specijalizirani časopis o ronjenju, te direktor fotografije na međunarodnom festivalu podvodne fotografije i filma „Bijeli lav“.

Dobitnik je brojnih nagrada hrvatskih i svjetskih časopisa specijaliziranih za podvodnu fotografiju.

WEB STRANICA MARJAN RADOVIĆ