Zagreb - 2018.

GUINNESS PONOVO U HRVATSKOJ

Prestao disati na 24 minute i 11 sekundi za djecu koja žive s autizmom

Budimir Šobat Buda zaronio u bazen projekta Pogled u plavo, zadržao dah 24:11 minute te srušio Guinnessov rekord statičkom ronjenju na dah, a sve za djecu koja žive s autizmom.
Na Zagrebačkom velesajmu u okviru akcije „Ne dišem“ Budimir Šobat Buda, član DPS-a Zagreb uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama učinio je nešto što još nikome u svijetu nije uspjelo, zadržati dah 24 minute i 11 sekundi.

Jako sam sretan i ponosan što sam uspio ostvariti ovakav rezultat jer sve ovo radim za svoju kćer Sašu i svu drugu djecu koja žive s autizmom. Vjerujem da sam ovim uronom dodatno podsjetio javnost na probleme koje imaju osobe s autizmom jer prostora za poboljšanje uvijek ima.“, rekao je Budimir Šobat Buda.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez velike podrške ronioca Nemo-Adria Rescue Tima koji su članovi volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama koji su pružili nesebičan angažman cijeloj organizaciji akcije „Ne dišem.“
Ovu hvalevrijednu akciju „Ne dišem“ podržava i Grad Zagreb te su se samoj akciji odazvali Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade, a povodom akcije Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom je izjavila:„Izuzetno smo ponosni što smo podržali ovu sjajnu akciju „Ne dišem“. Grad Zagreb pomaže centru za autizam te radimo sa osobama s autizmom, a Grad Zagreb i Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sa zadovoljstvom će pomoći ovoj humanitarnoj akciji.“
Pogled u plavo okupio je ronilačku populaciju Republike Hrvatske s ciljem pružanja podrške Centru za autizam i svim osobama koje svakodnevno prevladavaju brojne teškoće koje im autizam postavlja.
Nakon što je srušen Guinnessov rekord u sklopu akcije „Ne dišem“ voditeljica projekta Pogled u plavo i članica Nemo-Adria Rescue Teama, Andreja Vedrina zahvalila se svima nazočnima te istaknula veliki doprinos cijelog tima projekta Pogled u plavo navedenoj akciji  i ujedno naglasila kako se akcija „Ne dišem“ nastavlja kao humanitarna akcija i dalje u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb, a uz podršku Nemo-Adria Rescue Teama.
Manifestacija Pogled u plavo odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Za fotografije zaslužna je Ivana Nobilo, a akciji „Ne dišem“ pridružili su se Mares ambasadori, službeni fotografi  Damir Zurub, svjetski prvak u podvodnoj fotografiji te poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović čije fotografije se nalaze na unutarnjim stranicama bazena.